Select Your Favourite
Category And Start Learning.

Mindenkiben vakon megbízol? Vagy éppen senkiben?

Sokat mondjuk, hogy a kölcsönös bizalom az alapja mindennek párkapcsolatban és az üzletben egyaránt. Vajon mivel járunk jobban? Ha vakon megbízunk másokban vagy ha gyanakvóak vagyunk?

A bizalom érzése szívet melengető, a szeretethez hasonló érzelmeket és fiziológiai folyamatokat indít el bennünk. Ha bennünk megbíznak, az segíti pozitív énképünk kialakítását. Megbíznak bennem, hisznek bennem, tehát értékes ember vagyok. Ha mások által támogatottnak érezzük magunkat, az jól hat az önbecsülésünkre.

A bizalom és önbizalom előre hajtó erő. Jó esetben a bizalom működteti magát a társadalmat is. Egy olyan közösségben, ahol megvan a bizalom, az egyén több erőfeszítésre hajlandó a közös célokért. Nincs szükség ellenőrzésre, kontrollra. Ahol magas a bizalom szintje, ott az összetartás erősebb, a boldogságfaktor magasabb. A bizalmatlanság ezzel szemben megöli az alkotóerőt.

A bizalom egyfajta pozitív jóslat. Abban való hit, hogy sikerre visszük az eltervezett dolgokat és egy esemény pozitív kimenetelére biztosan számíthatok. A bizalom azt is jelenti, hogy megvan bennünk a remény, hogy jól fog menni minden. Például a másik ember megteszi, amit ígér. Betartja a szavát. Építhetek rá. Nem hazudik, nem csúsztat, nem használ ki, nem ver át. 

Az együttműködést igénylő munka során igen fontos a bizalom. Ha bízom a társaimban, és ők is megbíznak bennem, az pozitív érzésekkel tölt el. A bizalom felszabadítja a szorongásokat, gátlásokat. Megnyitja a kreatív erő csatornáit, termékennyé téve a közös munkát és együtt megélt pillanatokat.

Ha ilyen jó dolog a bizalom, vajon meg kell-e vakon bízni az emberek többségében? Semmiképp! Bizalmunkkal csak azokat ajándékozzuk meg, akik valóban rászolgáltak. És bennük is csak egészséges szintig bízzunk. Figyeljünk megérzéseinkre. Különösen azok számára fontos a határvédelem, akik hajlamosak mindenkiről csak a jót feltételezni. Ilyen például a Sárga típus a DISC szerint.

A túlzásba vitt bizalom határsértő lehet. Betolakodhatunk mások intim szférájába, vagy ők nyomakodhatnak be a miénkbe – hogy adott esetben visszaéljenek a tőlünk vagy rólunk szerzett információkkal. Így hát adagoljunk helyesen: megfelelő mértékben osszunk meg megfelelő tartalmakat a megfelelő emberrel. Így megóvhatjuk magunkat a csalódásoktól, vagy – rosszabb esetben – a durva visszaélésektől.

Ha én megbízom valakiben, az előtt meg merem nyitni lelkem-szellemem titkos zugait. Meg merem vele osztani ötleteimet, gondolataimat, érzéseimet. Nem félek attól, hogy félreérti, lekicsinyli, ellopja azokat, esetleg semmibe veszi, később megszégyenít miattuk vagy visszaél velük.

A feltétlen bizalommal mások visszaélhetnek

Mondd el gondolataidat...

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük