Select Your Favourite
Category And Start Learning.

A boldogság szexi?

,,Életünkben a legjobb pillanatokat általában akkor éljük meg, amikor testünkkel-lelkünkkel azon igyekszünk, hogy képességeink legjavát nyújtva, tudatos erőfeszítéssel teljesítsünk egy kihívást jelentő, értékes dolgot.”


A boldogság kutatása manapság trendi. Már-már szexi… Vagy a boldogság maga lenne szexi? A pozitív pszichológia a boldogság, a teljességben megélt élet kutatását tűzte ki céljául. Egészen friss ága ez a pszichológiának, amely nem az emberi esendőségre, üzemzavarokra figyel, hanem arra, ami jól működik bennünk. Az emberi lélek szépségeire, a bennünk rejlő lehetőségekre irányítja a figyelmet. Hol máshol is virágozna egy ilyen pozitív szemlélet, mint Amerikában, ahol ma már az egyetemeken – így a Harvardon – Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály nyomdokain haladva seregnyi kutató tanítja-keresi az életöröm titkát.

Betöltöm küldetésemet?

A boldogság hálás és ihletet adó téma. Nem csak pszichológusként: egyszerű halandóként is. Hát nem izgalmas időre-időre feltenni magunknak a legegyszerűbb (s egyszersmind legbonyolultabb) kérdést:

Miért élek? Hogyan élek?

S ha már itt vagyok a világban, vajon betöltöm küldetésemet? Céljaim hajszolása közepette valóban elégedettnek mondhatom magam? Egyáltalán: mit jelent ez a szó számomra: „boldogság”? Vágyom-e rá valójában? Teszek-e érte minden nap? Vagy hagyom, hogy betemessen a napi rutin, a panasz, a rosszra fókuszálás?

Rám is igaz, hogy a boldogság elérését egy távoli időpontra tolom el?

A boldogság receptje egyszerű

A szimpatikus „boldogság guru”, Tal Ben-Shahar (Harvard Egyetem) pontokba szedve sorolja a boldogság receptjét:

Légy emberi: fogadd el tökéletlenségeidet; találj olyan tevékenységeket, amikben igazán jó vagy és merülj el bennük; csinálj kevesebb dolgot, de azt szívvel-lélekkel; mozogj és aludj rendesen; tölts sok időt azokkal, akiket szeretsz. 

Csupa egyszerű javaslat, amelyek éppen egyszerűségükben hitelesek, megvalósíthatók és igazak. A legfontosabb üzenet: a boldogság a tudatállapotunktól függ. 

teli poharak

Mentális fókusz

Attól, hogyan fogadjuk be tudatunkba és értelmezzük a valóságot. A mentális energiáink fókuszálásával teremtjük magunk számára a valóságot. Az a bizonyos pohár már rég nem üres vagy félig teli… A poharadat te magad töltöd meg olyan itallal, amilyennel csak szeretnéd… Italodnak te adsz ízt, illatot. Te fűszerezed, te töltöd meg gyümölcsökkel és mézzel… Elkészítheted belőle a világ legcsodásabb egzotikus smoothie-ját, zöld teáját vagy kristálytiszta (élet)vízét… Feltéve, ha van bátorságod és energiád az alkotáshoz. Ha úgy tetszik, életed elixírjének megalkotásához…

Harmonikusan nehéz időkben is

Ezek a gondolatok harmonikus életszemléletre tanítanak: egy bölcsebb attitűdre, amire – különösen  a nehéz időkben – oly nagy szükségünk van. Segítenek újra és újra felébreszteni bennünket a passzivitásból. Segítenek újra rácsodálkozni azokra az apró örömforrásokra, amelyek közelebb lendítenek bennünket a „virulás” életérzéséhez. Éljük meg ezeket a kis „boldogságlöketeket”!

Mert boldoggá tesz, ha másokkal együtt vidámkodunk, ha elámulunk egy műalkotás szépségén vagy érezzük az ereinkben áramló adrenalint, ha segítünk egy rászorulón.

Köszönjük, kedves pozitív pszichológusok, hogy segítetek egy kicsit másképp élni… Egy kicsit kivirulni…

Mondd el gondolataidat...

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük